Labskovs Hvid

Ingredienser

  • 750 g oksebov eller bryst
  • 3 løg
  • 1 1/2 kg kartofler, der egner sig til at koge ud
  • 100 g smør
  • Ca. 1 l lys bouillon
  • 3-4 laurbærblade
  • 10-12 sorte peberkorn
  • Masser af purløg
  • Lidt ekstra smør
  • Nogle skiver rugbrød
  • Evt. syltede rødbeder

Fremgangsmåde

 

  1. Skær oksekødet ud i ikke alt for store firkanter. Det gør ikke noget, at der sidder en smule fedt ved kødet, men ikke alt for meget.
  2. Kom kødet i en gryde og tilsæt vand, til det dækker. Kog op til der samler sig skum på overfladen.
  3. Hæld kødet i en sigte og skyl det af i koldt vand, til det er helt fri for skum.
  4. Løgene pilles og skæres groft ud. Smelt smørret i en tykbundet bryde og sauter løgene til de er klare. De må endelig ikke tage farve.
  5. Kom det blancherede kød ved, samt laurbærblade og peberkorn, og hæld kogende bouillon ved til det lige dækker. Lad kød og løg koge stille i ca. 1 time under låg.
  6. Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
  7. Kom halvdelen af dem oven på kødet og læg atter låg på. Efter et kvarters tid røres der om i gryden, og resten af kartoflerne kommes i. Tilføj evt. lidt ekstra kogende væde. De sidste 15-20 min. foregår stadig under låg for svag varme, men der må røres i gryden jævnligt, så det ikke brænder på i bunden. Meningen er, at kødet skal ligge i en lind kartoffelmos med hele stykker af møre kartofler. Hav evt. lidt ekstra purerede kartofler klar, hvis den skulle blive for tynd.
  8. Smag til med salt og peber og server rygende varmt med smørklat, purløg, rødbede og rugbrød.